Eriksberg_topbanner.png

Eriksberg Vilt & Natur

Om Eriksberg Vilt & Natur AB

Eriksberg Vilt & Natur i Blekinge är ett av norra Europas största vilthägn och Skandinaviens största safaripark. Här finns ett rikt djurliv med bland annat kronvilt, dovvilt, davidshjort, vildsvin, visenter och mufflonfår – cirka 1 600 sommarbetande djur. Med restaurang, hotell och konferens, event, turism, skog, naturvård och jakt bjuder Eriksberg besökare på en unik upplevelse.

 • Huvudkontor

  : Trensum, Karlshamns kommun

 • Omsättning 2022

  : 55 MSEK

 • Anställda

  : 54

 • Ordförande

  : Sten Libell

www.eriksberg.se

Per-Arne Olsson

VD, Eriksberg Vilt & Natur

Eriksberg om 2022
Eriksberg redo att lyfta Blekinge för resten av världen
Inbäddad i skog, berg och skärgård är ett besök i Skandinaviens största safaripark helt enkelt oförglömligt. Hållbarhet, biologisk mångfald, arkitektur och design är i fokus på denna exklusiva och unika hotell- och konferensanläggning med ambitionen att locka hela världen att bli ett med naturen.

För Eriksberg har 2022 varit ett på många sätt utmanande år, berättar VD Per-Arne Olsson. Pandemins restriktioner, möjligheten att äntligen kunna åka på solsemester och stora kostnadsökningar på el, bränsle, livsmedel och dryck har inneburit att Eriksberg har fått vara ännu mer kreativa.

- Här har vi inställningen att utmaningarna stärker oss och att det ger oss en chans att tänka nytt och bättre. Vi håller på att utveckla ett dedikerat kommersiellt team, förnya vårt säljarbete och driva projekt som stärker Blekinge som besöksdestination.

NÄRKONTAKT MED NATUR OCH DJUR
Just nu pågår en omfattande hotellsatsning på Eriksberg som ska stå klar för invigning i början av 2024. Hotellet, som ritats av arkitekten Oskar Årevall, blir en fristående träbyggnad i tre plan, där samtliga 23 rum har utsikt över Eriksbergs savann. Hotellet – som går under namnet Arken - ska ge associationer till en båt som har lagt till i gårdsmiljön. Här kompromissas varken med hållbarheten eller komfort. Under 2022 har Eriksberg gett designduon Bernadotte & Kylberg i uppdrag att inreda tre sviter.

- Bernadotte & Kylberg ska hjälpa oss att sudda ut gränserna mellan att vara inne och ute och göra naturen tillgänglig 365 dagar om året på ett bekvämt och naturligt sätt, utan att störa djur och natur. Helt i linje med den filosofi vi arbetat efter i över 80 år.

NATURENS HELANDE KRAFT
Med naturen som helande kraft strävar Eriksberg efter att utveckla och erbjuda olika upplevelser. Det handlar om att med forskning belägga den kraft som finns i natur och skog för att öka välbefinnande - men inte minst att minska stress och sjukskrivningar. På Eriksberg planeras för både yoga och japanskinspirerade skogsbad tillsammans med en guide, även på recept från vården.

I april invigdes den nya poolen med koppling till den nya hotellsatsningen. I det varma ångande vattnet kan besökaren njuta av mörker och kyla och får ro genom att lyssna på nattens ljud - då vildsvinen bökar och hjortarna brölar.

GRÄNSLÖSA BLEKINGE
Eriksberg är Blekinges enskilt största arbetsgivare inom besöksnäringen och drivande i flera olika lokala initiativ för att stärka Blekinge som destination. Man blickar långt utanför regionens gränser för att attrahera nya besökare.

Blekinge arkipelag är av UNESCO identifierad som ett område med unika natur- och kulturvärden längs med 56:e breddgraden. Här kan man uppleva biosfärområdet ARK56 till fots, med cykel, kajak eller skärgårdsbåt. Hängbroprojektet Archipelago Walk 2023 ska göra det möjligt att vandra mellan kobbar och skär i kustbandet på Skandinaviens längsta hängbro.

- Våra gäster efterfrågar vandringsupplevelser. Med små insatser kommer vi tack vare broarna att kunna skapa en rad nya erbjudanden som attraherar både Blekingebor och naturturister från såväl Sverige som närliggande länder.

Nästa år kommer Eriksberg fortsätta att samarbeta med Visit Sweden när det gäller olika aktiviteter. Ambitionen är att lyfta regioner och destinationer som inte är så internationellt kända och attrahera besökare till safariparken utanför landets gränser. Eriksberg samarbetar också nära Visit Blekinge för att med den regionala besöksnäringen ta Blekinge ut i världen.

VÅGA VARA KAXIGA
Under 2023 kommer Eriksberg arbeta mer med att utveckla och diversifiera sitt erbjudande för att fylla orderböckerna med nationella och internationella kunder. Tanken är att redan boka upp den nya hotellbyggnaden till invigningen. En eventkalender ska också bidra till framförhållning och planering för kommande år.

- Vi måste våga vara kaxiga. Med uppbackning från Mellby Gård har vi lyckats sätta Blekinge på kartan i Europa - nu ska vi få hit resten av världen.

Viktiga händelser 2022

Kompromisslös, hållbar och exklusiv hotellsatsning.

Skärgårdsvandring på Archipelago Walk med stöd från Tillväxtverket.

Invigning av ny pool där djurens ljud och närvaro förgyller natten.