Tapper_Banner.png

Våra Bolag

17 januari 2024

Antap Capital fyller 5 år

I dagarna firar Antap Capital 5 år som bolag. Med en historia som sträcker sig tillbaka till 2019, bygger investmentbolaget sin portfölj på långsiktiga investeringar i bolag som är stabila – i bra och dåliga tider – något som sannerligen satts på prov under de första verksamhetsåren.

Tillsammans med Rune Andersson och Mellby Gård startade Gustaf Tapper upp portföljen som skulle komma att bli investmentbolaget Antap Capital i januari 2019. Det var stabiliteten i ett familjeföretag och den långsiktighet Mellby Gård värdesätter som tilltalade Gustaf Tapper, VD för Antap Capital.  

- Om man ska förvalta en aktieportfölj är långsiktighet en av de viktigaste faktorerna. Då kändes det bra att ha en så långsiktig huvudägare i ryggen. Dessutom var jag övertygad om att det här skulle bli både roligt och utmanande!

Långsiktighet och stabilitet i fokus
Antap Capitals portfölj i dag har en stor bredd med aktier i svenska industriföretag som Trelleborg och VBG, handelsbolag som Christian Berner och Bufab samt elnätsföretaget Dala Energi - men äger också aktier i flera utländska bolag. Antap Capital söker främst lönsamma bolag som verkar på en marknad med få konkurrenter, har förmåga att skydda sina affärer från ny konkurrens och har en strategi för att ta ut rätt pris för sina produkter, det vill säga optimerar prissättningen.

Aktieportföljen består i huvudsak av tre grupper: värdeaktier i mogna branscher som elnät och banker, industriföretag med stark historik och ledande position. Den tredje gruppen är höglönsamma småbolag med högre organisk tillväxt inom exempelvis medicinteknik.

- Värdeaktier är bolag som kanske inte har sett en så hög tillväxt på länge, men har en stabil lönsamhet, starka kassaflöden, hög utdelning och en låg värdering. Höglönsamma, små tillväxtbolag arbetar typiskt sett på delmarknader med hög tillväxt och har i allmänhet bara en eller ett par konkurrenter i hela världen. Norska Medistim är ett exempel och där köpte vi aktier tidigt 2019.

Gustaf Tapper tillägger:

- Man kan säga att jag gillar tillverkande bolag som har unika produkter som skapar värde för kunden, har höga marknadsandelar på en nischmarknad, med bra prissättning och höga inträdesbarriärer för nya konkurrenter. I Norden har vi flera exempel på den här typen av bolag som blivit extremt lönsamma och skapat enorma värden för sina aktieägare: Vitrolife och Biotage är två exempel. Ett annat som många nog glömt är Nobel Biocare som i början 1990-talet var en liten avknoppning från Nobel Industrier men som med tiden blev mer värt än hela Nobel Industrier.

Det som skiljer Antap Capital från en aktiefond är att bolaget har långsiktiga pengar och därför inte behöver ha samma kortsiktiga fokus som en aktiefond där riskerna för stora uttag gör det svårt för en förvaltare att avvika från börsindex sammansättning. Antap Capital kan därför välja att investera mer av portföljen i bolag som de verkligen tror på – även om det innebär en risk att periodvis avvika från aktiemarknadens utveckling.

Händelserika första verksamhetsår
Sedan bolaget startade år 2019 har det varit fem stökiga år med stora svängningar på aktiemarknaden. Tidigt 2020 slog pandemin till och världens börser föll handlöst men det vände och sedan kom 2021 som blev ett fantastiskt börsår när vinsterna rusade och ultralåga räntor eldade på aktier som tillgångsslag. Sedan kom Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022, inflationen skenade och centralbankerna bytte fot. 2022 blev ett svagt börsår som följdes av ett nervöst 2023 med stora kast.

- När man tittar i backspegeln är det lätt att se vissa saker som hela marknaden borde ha tagit mer hänsyn till årets sista dagar 2021, när optimismen var på topp. Men få var beredda på att Ryssland verkligen skulle våga inleda en fullskalig invasion av Ukraina 2022. Oavsett så var det penningmängden och de enorma stimulanserna under pandemin som lade grunden till inflationens återkomst. Kriget blev en katalysator som satte fart på prishöjningarna.

Just hur ett företag klarat tidigare kriser är en av de faktorer som Gustaf Tapper finner intressantast. Han brukar gå tillbaka till finanskrisen 2008–2009 för att se hur ett visst bolag klarade sig då.

- Som förvaltare vill man ha så få överraskningar som möjligt. Detta kanske låter tråkigt men jag brukar säga: jag gillar inte överraskningar. Jag söker framför allt efter välskötta bolag med en inbyggd stabilitet i affären som visat att de kunnat hantera tidigare djupa kriser på ett bra sätt. Ta handelsföretaget Bufab som aldrig gjort ett förlustresultat sedan starten 1977. Bufab var ett av de första bolagen som fick en plats i vår portfölj 2019.

Gustaf tillägger:

- Det är också viktigt med en ledning som inte är nöjd med att det går bra i dag utan strävar efter nya rekord imorgon och alltid sätter lönsamhet före volym.

En orolig omvärld och framtid
2024 kan bli ytterligare ett stökigt år geopolitiskt med fortsatt krig i Ukraina, vilket innebär stora spänningar mellan Ryssland och Västländerna. Och ovanpå det risken för ett större krig i Mellanöstern, för att inte glömma Taiwan-frågan och det politiska bråket i USA, toppat med det presidentvalet till hösten.

- Vi har inte haft något krig i Europa sedan 1945 som liknar det som nu pågår i Ukraina. Det är bara att titta på den enorma ammunitionsförbrukningen.  Vi vet inte hur det slutar och vad som kan hända i Ryssland efteråt. Detta samtidigt som konjunkturen försvagas. Om räntesänkningar i USA som alla nu väntar på dröjer så blir det bakslag på börsrallyt som avslutade förra året.

- Annars ser jag goda chanser att småbolagen går mot ett bra år. Under 2023 var det många lönsamma och välskötta småbolag som föll dramatiskt i pris på aktiemarknaden, särskilt under tidig höst när också långräntorna i USA gick upp kraftigt och nådde 5 procent. Då ville ingen köpa småbolag, och de har mycket mark att ta igen nu.

Börsuppgången i slutet av 2023 som utlöstes av en oväntat låg inflationssiffra i USA under november har gjort att marknaden redan prisat in ett mycket optimistisk scenario i de stora börsbolagen. Centralbankernas räntehöjningar är över för den här gången – men man kan samtidigt inte utesluta recession i flera länder som kommer att dämpa investerarkollektivets glädje över räntesänkningar. Många svenska börsföretag kommer dessutom möta tuffare jämförelsetal när kronförstärkningen som infann sig i slutet av 2023 slår igenom på resultatet senare i år.

En aktieportfölj blir aldrig färdig
Antap Capital söker bolag som klarar en svag konjunktur utan stora sparpaket och prissänkningar.

- Den stora utmaningen är att hitta bolag som har förmågan att hålla sina vinster trots att efterfrågan planar ut eller sjunker, och gärna plocka lite marknadsandelar. Tillverkningsföretag med hög produktkvalitet, global direktförsäljning och gärna en stor eftermarknadsaffär har bäst förutsättningar. Exempel på den typen av bolag i vår portfölj är Trelleborg, VBG och Alleima på Stockholmsbörsen. Bland våra utländska bolag gäller detta i hög grad Chemring i Storbritannien eller GEA i Tyskland som är Alfa Lavals huvudkonkurrent.

Antap Capital har också investeringar i stabila branscher som elnätsföretaget Dala Energi och tobaksbolaget Scandinavian Tobacco Group. Emellanåt försvinner bolag ur portföljen i samband med uppköp som när Ellevio lade bud på Edsbyns Elverk hösten 2021.

- Händer det så händer det. Jag räknar inte med uppköp, men det är absolut en del av analysen när jag väljer bolag – frågan: finns det en chans för uppköp? Under 2023 fick vi bud på två innehav – Albireo Pharma och Opsens i Nordamerika - och året innan Swedish Match här hemma i Sverige.

En aktieportfölj är aldrig riktigt färdig, den förändras hela tiden, samtidigt som det gäller att hålla fast i de innehav som Gustaf Tapper beskriver som bolagen som ”överträffar sig själva”.

Det är som ett ständigt pågående test, där man över tid finner vilka bolag som överträffar förväntningarna och söker svaret på frågan varför? Vad är receptet? Som förvaltare vill du öka i bra bolag som levererar medan de som inte levererat efter år av olika förklaringar och bortförklaringar från ledningen hamnar på säljlistan – de bolagen har inte sällan ledningar och huvudägare som har svårt att förstå investerarna och vad det innebär att vara ett noterat bolag.

Gustaf Tapper rundar av resonemanget med två exempel.

- De första aktierna vi köpte vår första dag på marknaden, den 15 januari 2019, var GEA och Cloetta. Vi har kvar hela innehavet i GEA medan vi minskat i Cloetta.

Under 2023 utökade Antap Capital förvaltningen med en ny portfölj - helt inriktad på stora bolag på Stockholmsbörsen, där de största innehaven i dagsläget är Handelsbanken, SEB, Trelleborg och Alleima.

Öppna Årsmagasin

Öppna Årsmagasin

×