wictor petersson

WICTOR PETERSSON, KULSTÖTARE, MALMÖ AI

”OS i Paris har varit en dröm sedan jag var ett litet barn”

Wictor Petersson, född 1 maj 1998, är en kulstötare från Hässleholm som till vardags tävlar för Malmö AI. Vid U23-EM i juli 2019 i Gävle tog Petersson hem bronsmedaljen i kulstötning med en stöt på 19,53 meter. Nu tränar han med siktet inställt på OS i Paris 2024.

KULSTÖTARTALANG MED SIKTET INSTÄLLT PÅ OS 2024

 

Wictor Petersson är kulstötaren med stora drömmar. Den blott 23 år gamla skåningen har redan hunnit bli svensk mästare och tävla på de största arenorna. Nu siktar Petersson på att representera Sverige i friidrotts-VM i USA i juli. En milstolpe på vägen mot målet att vinna medalj i OS 2024.

Petersson har sedan länge planerat för stordåd inom friidrottens värld. Redan som 9-åring fick han följa med sin syster till Göingevallen i Hässleholm för att testa på att träna ett flertal grenar. Han fattade snabbt tycke för allt som hade med styrka att göra och efter några år blev det fullt fokus på kulstötning.

– Jag tror att både jag och folk i min omgivning tidigt upptäckte min fallenhet för kastgrenar. Kombinationen av styrka och teknik är något som jag alltid gillat och ständigt vill utveckla. Jag valde att satsa helhjärtat på kulstötningen i samband med ungdoms–VM i Colombia 2015. Känslan av att stöta kula inför 50 000 personer är något jag aldrig glömmer.

TRÄNING FEM DAGAR I VECKAN

Nu har det gått sju år sedan ungdoms-VM i Colombia ägde rum. Idag är han 23 år gammal och tävlar på seniornivå för Sverige internationellt och för Malmö AI nationellt. I bagaget har han SM-guld, VM i Doha 2019 och OS i Tokyo 2021. Trots att dessa evenemang ses av många som fantastiska insatser har Petersson fullt fokus på framtiden. Träningsschemat är fullspäckat – två pass om dagen, fem dagar i veckan.

– VM i Doha och OS i Tokyo var två fantastiska upplevelser. Vid den tidpunkten handlade tävlingarna mest om att jag skulle samla på mig erfarenhet och lära mig så mycket som möjligt. Nu är siktet inställt på att bli ännu starkare och fortsätta slå nya personrekord. Kulstötning är en gren som kräver mycket tid och tålamod för att lyckas och jag är redo att lägga in timmarna.

STRÄVAR MOT OS I PARIS

I sommar arrangeras VM i USA och förhoppningen är att komma till final. Men Peterssons stora dröm är OS 2024 i Paris. Då har han hunnit fylla 26 år, en ålder som enligt idrottshistorien är optimal för kulstötare. Målet för Petersson är att kamma hem en medalj åt Sverige. Bakom honom står en hel trupp som uppmuntrar och stöttar hans drömmar och fortsatta resa.

– OS i Paris har varit en dröm sedan jag var ett litet barn. Och nu närmar den sig med stormsteg. Jag är så glad över att ha personer i min närhet som ser min potential och vill att jag ska satsa fullt ut. Det är tack vare personer som min tränare Staffan Jönsson och Mellby Gårds sponsorskap som gör att min dröm kan bli verklighet.