Mellby Gård har i många år bedrivit en omfattande travverksamhet med egen uppfödning och tidigare också träning av travhästar med stor framgång. Man har kommit en lång väg sedan 1986 då verksamheten endast bestod av ett sto.

”För närvarande har vi 92 hästar, men målsättningen är att minska lite och i den mån det går satsa mer på kvalitet än kvantitet”, säger Jan-Olov Alfredsson, Travtränare på Mellby Gård.

Mellby Gårds travverksamhet skiljer sig lite från andra uppfödare. Man föder upp hästar, men säljer inte hästarna på auktion. Istället lämnas de bort för träning och används sedan i stor utsträckning i egen ägo. Om hästarna av olika anledningar inte skulle hålla måttet så väljer de en alternativ väg.

”Vi brukar leasa ut hästar till människor som inte har råd att köpa en häst själv. Vår största prioritet är att hitta ett gott hem år våra hästar. Vi värnar om djuret i första hand och att de får det bra”, säger Jan-Olov Alfredsson.

Travverksamheten har samlat på sig många stora framgångar under årens lopp. Av alla aktiva hästar är det framför allt Mellby Free som sticker ut. Hon har sprungit in över 10 miljoner kronor vilket är en nionde plats någonsin bland ston i Sverige.

”Det är många av våra hästar som blivit riktigt bra och varit med i de stora finalerna, men de två storstjärnorna är Mellby Viking och Mellby Free. Mellby Viking satte världsrekord på sin tid och Mellby Free vann Stochampionatet för 3–4 år sedan. Mellby Free är dessutom tillbaka på gården och är dräktig, så nu hoppas vi få ett bra föl efter henne”, säger Rune Andersson, Styrelseordförande i Mellby Gård.