ERIKSBERG HOTEL & NATURE RESERVE

PER-ARNE OLSSON, VD

FAKTA

Eriksberg Hotel & Nature Reserve är ett naturreservat i Karlshamns kommun. Det är ett av norra Europas största vilthägn och Nordens största safaripark. Fastigheten är på 1 348 hektar, varav 409 hektar är vatten. Här finns ett rikt djurliv med bland annat kronvilt, dovvilt, davidshjort, vildsvin, visenter (Europas största avelsbesättning) och mufflonfår. Under sommaren är det totalt cirka 1 600 djur. Antalet besökare under året var cirka 60 000 personer. Verksamheten består av restaurang, hotell och konferens, event, turism, skog, naturvård och jakt.

Eriksberg Hotel & Nature Reserve är ett systerbolag till Mellby Gård sedan 2008. Mellby Gårds representanter i styrelsen: Sten Libell (ordförande) och Johan Andersson.

  • Omsättning 2018/2019: 38,5 MSEK
  • Antal anställda: 34
  • Ordförande: Sten Libell

www.eriksberg.se

ERIKSBERG OM VERKSAMHETSÅRET 2018/2019

– ETT BESÖKS- OCH NATURCENTRUM I STÄNDIG UTVECKLING

Eriksberg Hotel & Nature Reserve i Blekinge är Nordens största safaripark. 60 000 gäster besökte under året Eriksberg för att bo på hotellet, hålla konferens, äta från viltmenyn i restaurangen, handla souvenirer i butiken eller göra en safaritur bland de vilda djuren. Målet är att öka antalet besökare och vd Per-Arne Olsson välkomnar därför regionens nya satsningar som ska främja turistnäringen i länet.

Mitt inne i naturreservatet, där verksamheten grundar sig i att främja och utveckla djur- och naturlivet samt den biologiska mångfalden, ligger Eriksbergs hotell- och restaurangverksamhet. Den påkostade anläggningen inhyser ett 30-tal rum, varav 10 sviter, och hade under året cirka 6 000 övernattande gäster. Inte sällan är hotellgästerna en del av de många konferenssällskap som söker sig hit. Framöver är målet att attrahera ännu större andel privatpersoner.

”Idag har vi en beläggningsgrad på drygt 40 procent. På sikt ska vi upp till ca 60 procent. Många hotellverksamheter fokuserar bara på beläggningsgraden. Det är lika viktigt att titta på priset som du kan ta för en övernattning i förhållande till beläggningen. På Eriksberg erbjuder vi miljöer och upplevelser som du inte hittar någon annanstans i Norden”, säger vd Per-Arne Olsson.

I strategin som ska få fler privatpersoner att övernatta ingår nya boendealternativ som låter gästerna komma ännu närmare naturen och reservatets rika djurliv.

”Nästa steg i hotellupplevelsen är naturboenden. Bland annat genom att introducera glamping; glamourous camping. Det är ett handsytt tält i samma segelduk som Ostindiefararen, med arkitektritade möbler och inredningsdetaljer i mässing. Tältet ligger på ett cirka 2000 miljoner år gammalt berg med spektakulär utsikt över Färsksjön”, säger Per-Arne Olsson.

Sammantaget hade Eriksberg 60 000 besökare under året. Huvuddelen är svenskar men allt fler kommer från Danmark, i synnerhet från Köpenhamn. Målet är att inom några år höja besöksantalet. Erbjudanden som attraherar helt nya kundgrupper utgör en viktig del av tillväxtsatsningen, däribland naturboenden, hyrcyklar och utökade badmöjligheter.

”För att få fler besökare måste vi kontinuerligt utveckla verksamheten och erbjuda en upplevelse av högsta klass. Det är viktigt att vi har något som tilltalar såväl lokala och regionala, som nationella och internationella besökare”, säger Per-Arne Olsson.

Entrébyggnaden, känd som Outdoor Eriksberg, stod klar i juni 2018 och har bland annat ett café samt en butik med egna viltprodukter, souvenirer, kläder från Chevalier och en utställning om Karen Blixens gudson, Andrew Holmberg med fru. Outdoor Eriksberg fungerar som ett nav för hela anläggningen och flera aktiviteter utgår ifrån byggnaden. På sikt är målet 200 000 besökare till Outdoor Eriksberg.

Det är inte bara de egna satsningarna som väntas ge en tillströmning av besökare till anläggningen. Under året lanserade flera blekingska kommuner tillsammans med bland andra Visit Blekinge mobilappen ”ARK56”; en satsning som ska främja turistnäringen i länet.

”ARK56 kommer inte bara ge ett lyft till oss utan till hela regionen. Nu kan man med ett knapptryck få förslag på hur man ska ta sig från Mörrum i väst till Kristianopel i öst. Det gör hela skärgården mer tillgänglig”, säger Per-Arne Olsson.

”På sikt kommer det innebära ett större flöde av turister under hela året. Det ger oss stor potential att växa på alla våra verksamhetsområden”, säger han.

VIKTIGA HÄNDELSER 2018/2019

Utvecklat hotellerbjudande med satsningar på nya boendealternativ.

Nominerade till årets FAB hotell och ett av de 29 bästa hotellen i norden.

Årets krog utsedd av Skåneländska Gastronomiska Akademin.

Nominerade till årets hållbarhetsarbete i Blekinge.

Premiär för besöksnäringsprojektet ARK56.