Efter Rysslands invasion av Ukraina har Mellby Gård och våra bolag snabbt mobiliserat oss för att stötta civila på plats. Våra intresse- och dotterbolag är verksamma inom åtskilliga sektorer har kunnat hjälpa till på flera olika plan.

– Företag har en viktig roll i samhället och i sådana här lägen tror jag de flesta vill hjälpa till. Försök tänka till hur ni kan hjälpa till på bästa sätt och gör det. Vi behöver stå bakom det ukrainska folket och de som drabbas, både direkt och indirekt. Det är vår solidariska plikt, säger Johan Anderson, VD på Mellby Gård

Det har skett ett flertal initiativ inom koncernen sedan invasionen inleddes. Bland annat har Feralco, en av Europas ledande producenter av vattenreningskemikalier, under den senaste månaden varit i kontakt med den ukrainska staten för att säkerställa rent vatten i landet. Efter diskussioner med Ukrainas miljöminister har Feralco donerat nödvändiga vattenreningskemikalier till drabbade kommuner.

– Vi har också flera bolag i koncernen som stöttat med förnödenheter på olika sätt till de drabbade i Ukraina. Open Air Group har sedan krigets utbrott skickat ned flera lastbilar till Ukraina med bland annat underställ, sovsäckar och liggunderlag. Även Kappahl har samlat ihop nyproducerade ytterplagg, underkläder, mössor och vantar för att skicka ned till Ukraina, fortsätter Johan Andersson.

– Den ryska invasionen av Ukraina och det pågående kriget har också lett till att miljontals ukrainare nu är på flykt, varav många kommer till Sverige. Här var det en självklarhet att vårt intressebolag Academedia att agera och nu kan man erbjuda 2 500 skolplatser till nyanlända barn från Ukraina, avslutar Johan Andersson.

Vårt arbete lyfts idag i tidningen Näringslivet. Artikeln går att läsa i sin helhet här: https://www.tn.se/naringsliv/academedia-viker-2-500-skolplatser-till-ukrainska-barn/