FC ROSENGÅRD

JENNY DAMGAARD, KLUBBCHEF, FC ROSENGÅRD

”Fotbollen blir ett verktyg för att lära sig att kämpa för det man brinner för”

FC Rosengårds vision är att skapa ett jämlikt Malmö som inkluderar alla områden och människor. Där alla barn och familjer vågar tro på sina drömmar och har mål för framtiden – både på och utanför plan. Föreningen omfattar damlag (med A-lag i Damallsvenskan), herrlag, futsalverksamhet och drygt 700 aktiva flickor och pojkar inom ungdomsfotboll.

FC ROSENGÅRD FÅR MÄNNISKOR ATT TÄNKA OCH DRÖMMA STORT

Hos FC Rosengård är fotbollen såväl som ett socialt hållbart samhälle värt att satsa på. Genom en rad olika verksamheter på och utanför fotbollsplanen vill klubben ge alla möjligheten att tro på sina drömmar. Satsningarna ger resultat – bland annat tolv SM-guld och över 3 000 självförsörjande ungdomar.

Ända sedan starten har FC Rosengård haft en stor betydelse för fotbollen och Malmö. Idag är FC Rosengårds idrottsverksamhet omfattande och inkluderar damernas A- respektive B-lag, ett herrlag, futsalverksamhet och drygt 700 aktiva flickor och pojkar som regelbundet tränar på Malmö IP och Rosengårds IP.

Oavbrutet år efter år visar FC Rosengård hur fotbollen förenar och bidrar till framgångar. Senast 2021 vann damernas A-lag SM-guld och har totalt tolv SM-guld, fem vinster i Svenska Cupen och fyra vinster i Supercupen på pokalhyllan. Ambitionsnivån är hög och målet är att varje spelare ska få möjlighet att utvecklas.

– Det är ingen hemlighet att det finns en stark vinnarkultur hos oss på FC Rosengård. Samtidigt vet vi att framgångar endast kan uppstå från att begå misstag och lära sig av dem. Fotbollen blir som ett verktyg för att lära våra flickor och pojkar att kämpa för det de brinner för och inte låta motgångar i livet hindra dem.

STORT ENGAGEMANG OCKSÅ UTANFÖR PLANEN

Lika självklart som att vinna matcher är klubbens arbete för ett hållbart samhälle. FC Rosengårds sociala verksamheter förekommer lokalt såväl som utomlands och tar itu med utmaningar på effektiva och tillförlitliga sätt.

Den allra första sociala verksamheten påbörjades år 2008 och heter Football for Life – ett samhällsprojekt i Sydafrika där fotbollen ska uppmuntra unga flickor att bli självständiga och våga bryta patriarkala samhällsstrukturer. Football for Life finns nu även i Sverige.

– Football for Life var startskottet på vår resa att utveckla fler lyckade verksamheter. Nu driver vi Hattrick by FC Rosengård, ett kunskapsprojekt där tonårstjejer ska inspireras att fortsätta spela fotboll och får lära sig mer om viktiga ämnen som HBTQIA+- inkludering, psykisk hälsa, menstruation och nutrition. Ett annat framgångsrikt program är Boost by FC Rosengård som sedan elva år tillbaka arbetar med att få in ungdomar i självförsörjande arbete eller studier. Totalt har 3 150 ungdomar blivit självförsörjande, vilket är ett kvitto på att ihärdighet och en vilja att göra skillnad ger resultat.

FOKUS PÅ UNGAS PSYKISKA HÄLSA

FC Rosengård samverkar också med flera olika aktörer. Under 2021 blev klubben huvudpartner för World Pride och arrangerade både interna och externa utbildningar om HBTQIA+-frågor. I år kommer FC Rosengård och Tim Bergling Foundation att samarbeta med frågor som är kopplade till ungas psykiska hälsa.

– Vi är otroligt stolta över alla våra samarbeten. Tillsammans med Tim Bergling Foundation kommer vi ge fler unga möjligheten att diskutera viktiga och allvarliga ämnen. Samtidigt är vi otroligt tacksamma för att våra samarbetspartners gör det möjligt för oss att driva dessa viktiga frågor och verksamheter. Vi hoppas att Mellby Gård och alla andra som har valt att samarbeta med oss känner lika stor stolthet som vi.